Flyttstädning

Flyttstädning

Flyttstädning

I samband med att man flyttar så är det väldigt mycket saker att hålla reda på. Förutom att man faktiskt får en ny bostad så ska man även tänka på att få med sig alla saker, anlita eventuell flytthjälp och mycket annat. 

Även flyttstädning ska ske när man flyttar ut ur sin bostad och det är vanligtvis något man hyr en städfirma för. Genom att klicka på knappen nedan kan du får en gratis offert från olika städfirmor som utför flyttstädning och hemstädning i hela landet. Välj därefter den städfirman som passar dig och dina behov bäst. 

Checklista för flyttstädning

Planerar du att flytta snart? Oavsett om du avslutar ett hyreskontrakt eller säljer ett hus så är det viktigt att lämna hemmet du flyttar från i gott skick (eller åtminstone acceptabelt). Det bästa sättet att åstadkomma detta är genom att göra en checklista för flyttstädning för dig själv eller en städare. Om du har bott i en hyresrätt så finns det garanterat ett krav i ditt kontrakt som säger att du ska genomföra en grundlig städning innan du flyttar ut.

Det är ett välkänt faktum att många hyresvärdar kräver att hyresgästerna återställer sina bostäder till sitt ursprungliga skick innan de flyttar ut. Utöver städningen som skulle behöva göras innan nycklarna lämnas över till de nya ägarna, kommer de som säljer en bostad också att behöva göra en grundlig städning. Trots att en städning av en egenägd bostad inte nödvändigtvis är ett lagkrav så är det ofta vanligt att säljare gör det innan de ska flytta ut.

Vad finns med på checklistan för flyttstädning?

Beroende på storleken på fastigheten och hur ren och städad den redan är så avgörs din checklista för flyttstädning utifrån det. För att hjälpa dig har vi sammanställt en omfattande checklista för flyttstädning som du kan använda som utgångspunkt när du ska börja städa ut i din bostad. 

1. Städa ut alla kvarvarande personliga tillhörigheter

Först och främst ska all lös egendom tas bort från bostaden. Med det menas alla typer av föremål, allt från möbler och garderobsartiklar till hyllor och tavlor. 

2. Dammsuga alla golv och ytor

Ge bostaden en rejäl genomgång med dammsugaren. Glöm inte att dammsuga garderober, trappor, skrymslen och andra svåråtkomliga områden i ditt hem.

3. Damma av och torka av ytor

För att rengöra köksbänkskivor, badrumsbänkskivor, bokhyllor, fönsterrutor, spishyllor och andra hårda ytor, använd ett allrengöringsmedel för ytor och en rulle pappershanddukar eller en ren trasa.

4. Rengör insidan av skåpen

Se till att du rengör insidan av alla skåp. I synnerhet köksskåp tenderar att samla matsmulor och andra rester som lämnas efter mat och matlagning. 

5. Torka av köksapparater och vitvaror

Det är oundvikligt att rostfria köksapparater täcks av fingeravtryck och märken när de åldras. Det är viktigt att du rengör ditt kylskåp regelbundet med en allsidig spray eller en blandning av vinäger och vatten. Det är också viktigt att rengöra din mikrovågsugn och liknande köksartiklar.

6. Skrubba och städa toaletter, handfat, duschar och badkar

Efter att du har dammsugit och dammtorkat klart så kan du börja städa badrummen. Det är oerhört viktigt att noggrant städa toaletter, duschar, badkar och handfat i huset. Innan du flyttar ut ur huset bör badrummen också rengöras grundligt för att säkerställa att det inte finns mögel eller liknande skador som kan uppstå i våtutrymmen. 

7. Rensa garderober

Så fort du har rensat ut dina kläder och tillbehör, se till att torka av dina garderobshyllor och hängstänger. Garderobsgolven bör också dammsugas samt eventuella personliga föremål ska tas bort från garderoben.

8. Ta bort spikar och väggfästen som skruvats i väggen

Det bästa att göra när du flyttar från en fastighet är att ta bort alla spikar, krokar och väggfästen, om inte din hyresvärd eller köparen har begärt att detta ska vara kvar.

9. Spackla igen eventuella hål och reparera gipsskivor

När du har tagit bort alla spikar, krokar och fästen från väggen är det en bra idé att lappa igen fula hål. Överväg att anlita en professionell hantverkare för att utföra de nödvändiga reparationerna av gipsväggar om något behöver göras.

10. Bättra på eventuella repor och markeringar med färg

Se till att innan du flyttar ut går du till färgaffären och köper en färg som matchar din vägg. Denna färg kan användas för att bättra på eventuella repor eller märken som finns kvar på väggen efter att den målats. 

Du bör vara särskilt uppmärksam på socklar och andra områden som har högblank färg, eftersom dessa tenderar att repas lättare än väggar som har en matt yta.

11. Rengör och avfrosta kyl och frys

Se till att tömma kylen och frysen på eventuellt kvarvarande innehåll och börja rengöra dem. Se till att alla matsmulor som har blivit kvar har tagits bort med hjälp av en desinfektionsspray. Torka av alla ytor på kylen och frysen med sprayen. Om din kyl och frys inte har automatisk avfrostning så bör du även överväga att avfrosta dem.

12. Torka av ugnen och spishällen

Spishällar är en av de platser där matrester tenderar att samlas med tiden. Se till att du rengör spisen yta och plattorna ordentligt. Det är också möjligt att rengöra din ugn med en blandning av vatten och bakpulver. Bakpulver och vatten kan kombineras för att göra en pasta som kan appliceras på ugnen. Det är också möjligt att tillsätta vinäger till blandningen om man vill. 

13. Skura alla golv

Du bör ge din flyttstädning en bra moppning av golven i slutet av processen när alla ytor har rengjorts och dammsugits. För att rengöra golv på ett säkert och effektivt sätt kan du använda en blandning av vinäger och varmt vatten, eller såpa om du hellre vill det. Alternativt kan du använda en Swiffer-mopp och en våt trasa för att rengöra golven.

Bör du anlita en firma för flyttstädning?

Om du vill städa ditt hem innan flytt så har du två val: du kan antingen städa själv, eller så kan du anlita en professionell städfirma som utför hela flyttstädningen åt dig. Det kan vara värdefullt att anlita en städtjänst om du hyr och din deposition beror på det. Att se till att du får tillbaka pengarna är vanligtvis värt kostnaden för att anlita en städtjänst. 

Det motsatta är också sant om du vill spara så mycket pengar som möjligt, då är flyttstädning själv förmodligen den mest praktiska lösningen för dig. Utöver detta kanske de som har barn och/eller ett hektiskt jobb inte kan städa en stor fastighet och skulle tjäna på att anlita en städfirma.

När bör du börja med flyttstädning?